Sigurnije na internetu

Brošura “Sigurnije na internetu” vodič je za računalne laike koji pomaže u prepoznavanju opasnosti i aktivnoj zaštiti tijekom surfanja mrežom nad mrežama.

CARNetova knjižica o sigurnosnoj zaštiti na Internetu pokriva najvažnije savjete o ponašanju na najpopularnijim online uslugama, kao što su društvene mreže (Facebook, Twitter, YouTube, Linkedin, Instagram) i dijeljenje datoteka (recimo, putem programa BitTorrent). Uz to, sadržajno se još dosta usredotočuje  na izbjegavanje internetskih prijevara te zaštitu privatnih i drugih osjetljivih podataka.

Priručnik za online zaštitu
Knjižica Sigurnije na Internetu pomoći će vam u boljem razumijevanju većine opasnosti koje vrebaju u današnjem virtualnom svijetu, naučiti će vas prepoznavati najučestalije prijevare, zaštititi vaše računalo i sačuvati vaše podatke od krađe ili gubitka. Knjižicu je izdao sigurnosni odjel Akademske mreže CARNet, hrvatski CERT, zadužen za računalnu sigurnost na Internetu u našoj zemlji. Cilj je CERT-a sve korisnike  Interneta u Hrvatskoj opremiti potrebnim znanjem i vještinama kako bi sigurnije i s više povjerenja koristili prednosti novih tehnologija.

Identitet se nalazi u podacima
Dok su u ranijim godinama najveće opasnosti bile koncentrirane u tehničkim propustima softvera koji koristimo, razvojem tog softvera i pojavom mnoštva novih aplikacija kako za prijenosne (mobitel i tablet) uređaje tako i za stolna računala, njihov korisnik postaje sve lakša meta pa svjedočimo porastu pokušaja prijevare u svim zamislivim oblicima. U CERT-u kažu kako je  znanje i kritičko promišljanje korisnika osnovna crta obrane osobne sigurnosti u našim svakodnevnim putovanjima sadržajima koji su nam dostupni na svjetskoj mreži nad mrežama. Kako se naš identitet u moderno vrijeme često sastoji samo od nekolicine podataka u pravim kombinacijama, zaštita naše privatnosti ubrzano se penje na vrh prioriteta pri korištenju novih tehnologija.