Edukativne igre o sigurnosti na internetu

OVE RAČUNALNE IGRE ZA OSNOVNOŠKOLCE NA ZABAVAN ĆE IH NAČIN PODUČITI O PRISTOJNOJ KOMUNIKACIJI, ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA, AUTORSKIM PRAVIMA I MNOGIM DRUGIM STVARIMA KOJE TREBAJU ZNATI DA BI BILI SIGURNI NA INTERNETU

Piše: Ana Dokler

Na internetskoj stranici petzanet.hr pronaći ćete ukupno 22 edukativne računalne igre koje se bave različitim pitanjima sigurnosti na internetu, a namijenjene su djeci od 1. do 8. razreda osnovne škole.

Tako učenici prvih i drugih razreda na njima zanimljiv i primjeren način mogu naučiti primjerice što je to digitalni trag i kako zaštititi svoje osobne podatke, kako se pristojno ponašati na internetu i biti uzoran stanovnik u digitalnom svijetu te kako izbjeći moguće probleme na internetu.

Za učenike trećih i četvrtih razreda tu su već nešto zahtjevnije igre u kojima će učiti o autorskim pravima i smiju li se i pod kojim uvjetima koristiti tekstovi i fotografije s interneta, a produbit će i svoje poznavanje pravila pristojne komunikacije na internetu.

Među igrama za učenike 5. i 6. razreda nalazi se i posebna verzija igre Čovječe, ne ljuti se u kojoj je cilj završiti igru bez ostavljanja digitalnih tragova, zatim jedan “lov na blago” u kojem će naučiti kako napraviti sigurnu lozinku, te kviz u kojem trebaju prepoznati i razvrstati često korištene kratice na internetu.

Učenici 7. i 8. razreda mogu, među ostalim, provjeriti jesu li odgovorni digitalni građani, testirati svoje znanje o govoru mržnje i prikladnim reakcijama na njega te naučiti pitanja koja si trebaju postaviti prije objavljivanja bilo kojeg sadržaja na internetu.