8.2. Praživotinje

Praživotinje su jednostanični heterotrofni organizmi koji pripadaju carstvu protoktista (protista) zajedno s algama. Mikroskopske su veličine. Žive u moru, u vodama na kopnu ili su nametnici. Dijelimo ih u četiri skupine: trepetljikaše, bičaše, korjenonošce i truskovce.

Papučica je jedna od najsloženijih jednostaničnih životinja. Ima tijelo izduženog oblika, na jednom kraju oblo a na drugom zašiljenog oblika. Pokrivena je gustim, kratkim i pokretljivim trepetljikama pomoću kojih se kreće.

U sredini tijela ima usnu šupljinu. Hrani se bakterijama i drugim organskim česticama. Živi u vodi i vlažnoj zemlji. Razmnožava se nespolno, jednostavnom diobom, ali i spolno kada se približe dvije životinje (konjugacija).
Osnovne informacije o papučici

Koljeno: praživotinje (protozoa)
Razred: korjenonošci (rhizopoda)
Red: gole amebe
Znanstveno ime:
 Paramecium caudatum
Veličina: nije vidljiva golim okom
Hrana: bakterije i organske čestice
Prebivalište: slatke vode
Stanište: cijeli svijet

Luka Jančić, 7.a

Bruna Subašić, 7.b

Noah Kezele, 7.c

Donatela Žunić, 7.b

Ameba je veoma jednostavne građe tijela i promjenjiva oblika. Tijelo joj čini jedna stanica koja unutar membrane ima staničnu jezgru i jednostavne organele koji obavljaju osnovne životne funkcije. Kreće se tako da se dijelovi njezine stanice izdužuju pružajući lažne nožice (pseudopodije) u smjeru u kojem putuje – tzv. ameboidno kretanje.

Kad se hrani, lažnim nožicama obuhvaća mikroorganizme i uvlači ih u svoje tijelo (fagocitoza). Razmnožava se jednostavnom diobom.

Osnovne informacije o amebi

Koljeno: praživotinje (protozoa)
Razred: korjenonošci (rhizopoda)
Red: amebe (amoebina)
Znanstveno ime: Amoeba
Veličina: do 0,7 mm
Hrana: sitne alge
Prebivalište: voda ili vlažno tlo
Stanište: cijeli svijet

Anabela Jakelić, 7.a

Tonka Milanović, 7.b

Donatela Žunić, 7.b