6.5. Zelena energija

zelenoŠto je zelena energija?

Zelena energija je najprirodniji mogući način dobivanja energije. U zelenu energiju ubrajamo sve obnovljive izvore energije.

Obnovljiva se energija dobiva iz prirodnih procesa koji se stalno obnavljaju, a koja uključuje: električnu i toplinsku energiju dobivenu iz izvora Sunčeve svjetlosti, vjetra, energije kopnenih vodotokova, oceana, biomase i geotermalne energije te biogoriva i vodika dobivenih iz obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi se izvori energije mogu koristiti za zagrijavanje vode i grijanje naših domova, a iz njih se može proizvoditi i električna energija.

Sunčeva energija

Energiju Sunca možemo iskoristiti za zagrijavanje naših domova i škola, ali i za proizvodnju električne energije.

Načini, kojima čovjek koristi Sunčevu energiju, sunčani su kolektori ili skupljači (zagrijavanje vode) i fotostanice (pretvaraju svjetlosnu energiju u električnu), npr. parkirni uređaji, kalkulatori, svjetionici…

Solarni se kolektori upotrebljavaju za prikupljanje i pretvaranje Sunčeve energije u toplinsku. Zrake Sunca usmjeravaju se na splet vodovodnih cijevi u kojima zagrijavaju vodu. Tako zagrijana voda čuva se u posebnom spremniku, a potom se koristi za pranje ruku, posuđa, kupanje ili zagrijavanje prostora.

Učenice 6.b razreda Franka Roković i Klara Bišćan izradile su modele sunčanih kolektora i prikazale nam kako rade.

20151217_152239  20151217_152211  20151217_152257

Najjeftinija i najčistija energija je ona energija koju ne potrošimo!

zeleno