Obavijest za roditelje – Dodirni priču u Tifološkom muzeju

2016-09-14 - 2016-10-04 Cijeli dan
OŠ Kajzerica, Zagreb
Address: Tifološki muzej, Draškovićeva 80/2. kat

Izložba Dodirni priču, koja se otvara u Tiflološkom muzeju 14. rujna 2016. godine u 14 sati, prikazuje niz slikovnica iz različitih dijelova svijeta koje su inače dio fonda Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida u OŠ Pećine u Rijeci. Knjižnica za djecu oštećena vida osnovana je 2008. godine.

Godine 2011. Hrvatska je prvi put sudjelovala na međunarodnom natjecanju na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu „Typhlo & Tactus“ s taktilnom slikovnicom „Dar“ te osvojila drugu nagradu.

Značajke ovih slikovnica jesu jednostavnost, taktilni i pokretni elementi koji djetetu omogućavaju upoznavanje dodirom kao i vježbanje fine motorike na zabavan način, visoki koloristički kontrast koji odgovara slabovidnoj djeci te tekstovi koji su otisnuti dovoljno velikim slovima i fontom bez ukrasa koji mogu čitati i slabovidna djeca.

U životu nije važno ono što promatramo, već način na koji promatramo. Tako i sliku možemo promatrati na drugačiji način. Taktilna slika upravo je taj drugačiji način promatranja prstima. Vršci prstiju mogu dati informaciju, osjet, spoznaju… Te su informacije često vrlo različite od onih vizualnih.

Što su taktilne slikovnice, zašto su važne djeci oštećena vida, koliko mogu biti zanimljive svoj djeci, ali i odraslima pitanja su na koja ćete dobiti odgovore posjetom ovoj izložbi. Potrebni su vam samo znatiželjni prsti koji će vas uvesti u svijet taktilnih slikovnica, kreativnih ideja, originalnih rješenja i spoznaju da je sve moguće…  Stoga, dođite, zatvorite oči i uživajte u slikama!

Izložba je prije svega namijenjena djeci vrtićke dobi, djeci nižih razreda osnovne škole, ali i svima ostalima.

Izložba je otvorena do 4. listopada 2016. godine.