Literarni izražaj

Učenice 4. a razreda napisale su izvrsne radove o prirodi. Povodom pisanju bio je prvi dan proljeća te Dan šuma.

PRIRODNE LJEPOTE JEDNE ŠUME

Slikovito opisivanje

Svjež zrak, cvrkut ptica… Šuma je čarobna. Puteljak se, poput crvenog tepiha rasprostirao po sredini šume kao da očekuje kraljicu šume.

Puteljak okružuje cvijeće. Ono izgleda tako živahno i zdravo. Na puteljku su sitni kamenčići. Izgledaju kao da se po puteljku prosulo čarobno drago kamenje. Oko malenog cvjetnjaka granaju se debela stabla. Njihove grane dopiru sve do modrog neba kojeg su gotovo zaklonile. U daljini se nastavlja ova predivna šuma. Tu i tamo hukne koja sova ili ćuk. Priroda je predivna.

Sve izgleda kao da su šumom prošetale jesenske i proljetne vile i stoljetnim bukvama dale snagu. Sigurno su uspravile i prelijepo, ljubičasto modro cvijeće. Zamislila sam se nad tom ljepotom i zaključila da ju treba uvijek čuvati.

 

                                                                                                                                                                     Laura Leko, 4.a

PROLJEĆE

U proljeće trava raste,

Vraćaju se selice, laste.

Budi se priroda cijela;

Raste i pupa;

Baš onako kako bi ona htjela.

U proljeće puno cvijeća ima,

Znači – više nije zima.

I pupoljak snježno bijeli,

Proljeću se veseli.

 

          Lea Knežević, 4.a

Osim izvrsnih učenica četvrtoga razreda, svojom maštovitošću i kreativnošću istaknuli su se i učenici šestih razreda. Napisali su recepte za uspješno prijateljstvo. Jeste li sigurni da znate sve potrebne sastojke i točnu pripremu? Ipak pročitajte navedene recepte da budete sigurni da vam nije ništa promaklo.

  1. RECEPT

SASTOJCI:

5 kg dobrote

1 kg ljubavi

2 žlice iskrenosti

3 miligrama pažnje

2 grama strpljenja

Dobrotu posipajte po svojim glavama te pričekajte da se dobro pričvrsti. Nakon toga progutajte kilogram ljubavi i sačuvajte ju u srcu. Ako vam se omakne malo više od jednoga kilograma, nema veze. Pazite da ne bude manjka! Potom stavite dvije žlice iskrenosti u dvije čaše vode. Gledajte u njih i govorite o svojim osjećajima. Tri miligrama pažnje zatim pomiješajte s dva grama strpljenja i dodajte vodu. Sve stavite u hladnjak na 15 minuta, a zatim popijte.

 

2. RECEPT

Recept za prijateljstvo nije baš jednostavan. Pri pripremi će vam trebati mnogo strpljenja i ljubavi.

Sastojci potrebni za prijateljstvo su:

850 grama razumijevanja

900 grama strpljenja

500 grama slušanja

4 žličice savjeta

300 grama pomoći

100 grama objašnjenja

2 žlice smijeha

3 velike čokolade

2 kilograma dobrote

Pomiješajte kilogram ljubavi s 850 grama razumijevanja, a zatim nadodajte 500 grama strpljenja (strpljivo i polako ulijevajte). Kada sve to pomiješate, dodajte 500 grama slušanja te pospite s dvije žlice savjeta. U posebnu zdjelu rastopite 100 grama objašnjenja (u mikrovalnoj pećnici na 10 minuta) i zatim dodajte u prvu zdjelu. Nadodajte strpljenje i miješajte sve dok ne nestanu grudice. Kada ste to učinili, dodajte još 2 žličice savjeta te 300 grama pomoći. Potom dodajte 2 žlice smijeha i sve stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite desetak minuta. Kada je sve gotovo, pospite s dva kilograma dobrote te dajte kolač svome prijatelju. Ne zaboravite mu ponijeti i one 3 čokolade.

 

3. RECEPT

Za savršeno prijateljstvo potrebno vam je:

1 kg ljubavi

10 g sreće

10 g istine

2-3 žličice dobrote

prstohvat vječnosti

velika posuda

mala posuda

kuhača

U veliku posudu ulijte 10 g sreće i 1 kg ljubavi. Pažljivo miješajte da se prijateljstvo ne bi raspalo. U malu posudu dodajte 10 g istine i 2-3 žličice dobrote (nemojte da bude pregusto) i sve skupa oprezno miješajte. Pazite da ne eksplodira! Sadržaj male posude sada stavite u veliku posudu, molim. Po izboru dodajte prstohvat vječnosti kako bi prijateljstvo trajalo zauvijek. Oprez!!! Ne smijete staviti previše vječnosti jer biste mogli postići suprotan efekt. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite pola sata. Kada je pečeno, podijelite prijateljstvo s osobom s kojom se rado družite. Uživajte!

Originalan recept potražite na www.uzivajteinadamsedacudobitipetizovezadace.hr