Tema broja: ČOVJEK JE ČOVJEKU ČOVJEK

Je li jednostavno naučiti što je čovječnost, humanost, kako čovjeku možeš biti čovjek?

Ne možeš to naučiti kao formulu za matematički zadatak ili simbol iz periodnog sustava elemenata. Moraš humanost živjeti, vidjeti na primjerima, učiti iskušavajući sebe. Djeca uče iz primjera, ali i bivajući primjer. Zato smo u ovoj školskoj godini odlučili biti čovječni, osigurali smo učenicima niz primjera u kojima mogu vlastitim očima vidjeti kako se postaje taj čovjek s velikim Č.

Započeli smo nizom pedagoških radionica koje je većinom vodila naša vrijedna pedagogica učeći djecu kako razgovarati, pravilno komunicirati, izbjegavati sukobe, biti pozitivan primjer. Učenici vole radionice, vole probati pronaći svoje mjesto u nekoj scenskoj igri i naučiti kako pravilno postupati prema drugima. Na satima razrednika doticali smo se humanosti i humanitarnosti, slušali i gledali primjere koji su nam pokazivali kako ljudi pomažu jedni drugima. Tražili smo odgovore na svoja pitanja. Posjećivali smo kazališne predstave koje progovaraju o ovoj temi, a i predstave su posjećivale nas odvlačeći nas u čudesni kazališni svijet koji tako jasno i vedro obrađuje teme kojima se bavimo. Obilježili smo predstavom Dan sjećanja na Vukovar i imali priliku oslušnuti i „onu drugu stranu humanosti“, gledati, vidjeti i osjetiti čemu trebamo težiti, kako možemo rasti da bismo postali ljudi, da bismo svakom čovjeku bili Čovjek.

Svakodnevno se u našim učionicama ori prijateljstvo, dijeljenje, humanost, svakodnevno si pomažemo, težimo biti dobri i znati prepoznati kome, kada i zašto treba određena pomoć. Učimo to od malih nogu, od prvog razreda pa sve do osmog, kad smo već ozbiljni jer znamo što možemo i koliko smo jaki kad smo – Ljudi. Prvo smo polugodište završili u naglašeno emotivnom tonu – pomažući djevojci Aniti Markuš u humanitarnoj akciji koju smo nazvali Hodaj za Anitu. O tome možete čitati na našim stranicama, a mi ćemo nastaviti u ovom duhu, znajući da učimo i da ćemo jednoga dana s ponosom moći reći da u životu treba Čovjeku biti Čovjek.