IZLOŽBA VASKA LIPOVCA

Izložba „Vasko Lipovac-retrospektiva“ održala se 14. rujna 2017. godine u prizemlju i na prvome katu galerije Klovićevi dvori. Izabrana djela obuhvaćaju sva umjetnikova razdoblja, od slika rađenih u duhu geometrijske apstrakcije iz pedesetih godina do figurativnih slika iz kasnijih godina. Najveći dio izložbe čine skulpture, ali ima i mnogo slika.

Fotografija s izložbe: „Biciklisti“ – ovdje ih je 47 od ukupnih 50-ak

Vasko Lipovac (4. lipnja 1931. – 4. srpnja 2006.) bio je hrvatski slikar, kipar i grafičar. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća. Bio je jako privržen moru, sportu i Splitu u kojemu je proveo najveći dio svoga života. Figure koje je oblikovao nose osobine upravo onoga svijeta koji potpuno živi na ulicama, trgovima i rivi Splita. Tijekom svoga života osvojio je čak 22 nagrade, među kojima je i II. nagrada za spomenik Marku Maruliću te prva nagrada za spomenik Petru Krešimiru IV.

Na izložbi je predstavljen velik dio dosad neizloženih djela. Umjetnine u vlasništvu obitelji Lipovac, pored djela iz važnih muzejskih institucija (Moderna galerija Zagreb, Galerija umjetnina Split, Narodni muzej Zadar, MSU Zagreb) i djela iz privatnog vlasništva, čine autorski odabir za ovu izložbu. Autor izložbe je Zvonko Maković, kustosica izložbe Ana Medić, a izložbu prati katalog s uvodnim tekstom autora izložbe, reprodukcijama u boji i bio-bibliografskim podacima. Izložba je otvorena do 7. siječnja 2018. g.

Vasko Lipovac s jednom od svojih                

najznačajnijih skulptura

Plakat za izložbu „Vasko Lipovac-retrospektiva“

Meni se ova izložba jako svidjela, uz neke iznimke. 😛 Prijatelji moje bake i djeda su bili Vaskovi prijatelji stoga imaju mnogo njegovih radova u svome domu.

Lucija Kičić, 6.a razred