Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U ponedjeljak, 18. studenoga, u našoj smo školi dostojanstveno i s puno emocija obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 

Toga je ponedjeljka obilježena 28. godišnjica stradanja u gradu Vukovaru i Škabrnji. Vukovar i Škabrnja su na pragu 21. stoljeća doživjeli nezapamćenu tragediju 

Učenici, učitelji i svi radnici naše škole prisjetili su se stanovnika i branitelja Vukovara i Škabrnje koji su 18. studenoga 1991. godine hrabro branili našu domovinu Hrvatsku. Branitelji Vukovara  i Škabrnje položili su svoje živote za vrednote slobode, istine, pravednosti i mira. 

 Radijskom emisijom Glas za mir učenici su odali počast svim žrtvama Domovinskoga rata. U emisiji su sudjelovali učenici 6. razreda Karlo Subašić, Enola KulićMravak i Andrija Nakić te učiteljica Andrea Bosanac. 

Učenici, učitelji i radnici škole su izradili svoj Gong mira i nazvali ga Glas za mir.  

 

Ove je godine grad Vukovar postao 50. grad u svijetu koji je dobio svoj Gong mira. U akciju postavljanja Gonga svjetskog mira u gradu na Dunavu, uz Grad Vukovar bili su uključeni i Svjetski odbor za mir (World Peace Committee), Republika Indonezija te akademski kipar, slikar i grafičar Ante Sardelić Kraljević. On je izradio i djelo od devet skulptura koje se nalaze uz Gong (Vječna domovina, Feniks, Sveta sloboda, Prema iskonu, Prema suncu, Plamen slobode, Himna domovini, Vukovar.- Grad heroj, Slavoluk mira), a koje su posvećene svim žrtvama grada Vukovara u Domovinskom ratu. 

Vukovar šalje poruku svijetu da nakon što smo postigli cilj stvaranja moderne hrvatske države, imamo veliku težnju da sva naša stremljenja budu usmjerena ka izgradnji i očuvanju mira, doprinosu da naš grad i država budu što je moguće bolje društvo. 

Postavljanjem Gonga u Vukovaru, ali i u našoj školi, želi se dočekati dan kada će se u jednom trenutku udarcem u Gong u svim zemljama svijeta obznaniti trenutak mira i spokoja, kao simbol globalne ljudske solidarnosti za mir. 

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript