LARA SEMEŠ – ponos OŠ Kajzerica

OŠ Kajzerica i ove se godine istaknula vrhunskim rezultatima na državnim natjecanjima iz različitih područja. Između ostalih, u njima je sudjelovala i Lara Semeš, učenica 7.c razreda. O Lari smo pisali i prošle godine kada je osvojila prvo mjesto na Državnom natjecanju iz Informatike u području programiranja.

Lara i mentor prof. Vučić na Državnom natjecanju iz Matematike 2019.

Tko je Lara Semeš? Lara je djevojčica koja je u OŠ Kajzericu upisana u peti razred. Odlična je učenica i dobra prijateljica. Samozatajna je, ali uvijek spremna pomoći. Još kao malena djevojčica Lara se zaljubila u računalo, a programiranjem se počela baviti u petom razredu. Uz nastavnu informatike Lara je i članica Zagrebačkog računalnog saveza gdje brusi svoja znanja i stječe nova prijateljstva. ZRS zapravo je mjesto na koje rado i s veseljem odlazi najmanje tri puta tjedno. Trenutno se priprema za sudjelovanje na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, gdje će se natjecati za ulazak u juniorsku informatičku reprezentaciju i predstavljanje RH na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi. Osim u Savez, Lara često odlazi u informatičke kampove gdje se uz rad i dobro zabavlja. Uz redovnu osnovnu školu, Lara trenutno pohađa i peti razred osnovne glazbene škole Ladislav Račić (Rock Akademija), gdje uči svirati električnu gitaru. Dva puta tjedno ide u Francusku alijansu, gdje još od drugog razreda uči francuski jezik. Iako mnogo vremena provodi za računalom, svjesna je da je sport izuzetno važan pa već četiri godine dva puta tjedno trenira badminton. Voli šetnje i razgovore s prijateljima. Kada bi trebala birati između mora i planine, odabrala bi more. Sluša elektroničku i new age glazbu, ali i rock i heavy metal. Nakon prošlogodišnjeg osvojenog prvog mjesta na Državnom natjecanju iz Informatike, otkrila nam je da joj je želja upisati MIOC. Ove je godine Lara bila na čak četiri županijska natjecanja (Informatika, Matematika, Kemija i Hrvatski jezik) te na dva državna (Informatika i Matematika). U programiranju je ponovila prošlogodišnji uspjeh i osvojila prvo mjesto, a u Matematici je zauzela visoko treće mjesto čime je pozvana na Hrvatsku juniorsku matematičku olimpijadu što je novi izazov u njenom životu. Lara uvijek ističe kako su joj najveća potpora njeni roditelji, a oni su ponosni na svoju Laru. Njena sreća im je najvažnija.

Lara na Državnom natjecanju iz Informatike 2019.

Kada smo upitali Krešimira Vučića, njenog mentora iz Matematike što bi rekao o Lari u jednoj rečenici najprije se dobro zamislio. Rekao je da je to teško pitanje, a potom je odgovorio: “Ona je ispunjenje snova svakog učitelja.” Isto smo pitanje postavili i Ani Mateković, Larinoj mentorici iz Informatike koja nam je rekla sljedeće: “O Lari bi čovjek mogao napisati roman, ali u jednoj rečenici nemoguće je opisati dijete kao što je ona. Velika je čast upoznati takvog učenika i imati priliku poučavati ga.” Učitelji, učenici i svi djelatnici OŠ Kajzerica izuzetno su ponosni na Laru i njezine uspjehe i žele joj mnogo sreće u budućem radu. 

Stanka Svetličić, prof.