Veliki uspjeh na državnom natječaju za dječju kartu svijeta za 2019. godinu na temu „Volimo karte“


Nagradu Barbara Petchenik pokrenulo je Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association – ICA) 1993. godine kao uspomenu na Barbaru Petchenik, dopredsjednicu toga društva i kartografkinju koja je cijeli život radila s kartama i djecom. Nagrade se dodjeljuju svake druge godine za vrijeme međunarodne kartografske konferencije, po mogućnosti barem jedna za svaki kontinent, s posebnom pažnjom posvećenom dobi djeteta koje je nacrtalo crtež. Ciljevi natjecanja su promoviranje dječjeg kreativnog prikazivanja svijeta u grafičkom obliku, poboljšanje njihove kartografske percepcije i percepcije okoline.

(https://www.kartografija.hr/djecja-kartografija.hr.html)

Na državni natječaj za dječju kartu svijeta za 2019. godinju na temu Volimo katre,  pristiglo je 227 radova iz cijele Republike Hrvatske. Vjerujemo, izabrati nije bilo jednostavno. Povjerenstvo u sastavu: red. prof. art. Ines Krasić, izv. prof. art. Tomislav Buntak i doc. art. Igor Čabraja s Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, prof. emer. Miljenko Lapaine i doc. dr. sc. Ivka Kljajić s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izabralo je šest najboljih dječjih radova na zadanu  temu koji će biti izloženi na izložbi dječjih radova u sklopu 29. međunarodne kartografske konferencije u Tokiju od 15. do 20. srpnja 2019. godine.

No, uz šest pobjedničkih radova, povjerenstvo je odlučio pohvaliti još 27 dječjih radova. Među tim se radovima nalazi i rad naše učenice 5.a razrednoga odjela Duge Golubić. Na poticaj učiteljice hrvatskoga jezika Andree Bosanac, Duga je svoju iznimno kreativnu ideju o sadnji eko svijeta prenijela na papir. Dodjela je priznanja upriličena u subotu 13. travnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

U Galeriji na 1. katu Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bit će postavljena izložba „Volimo karte“ na kojoj će biti izloženi radovi djece čiji su radovi na natječaju pobijedili ili pohvaljeni. Ponosni smo što će izložbu uljepšati i Dugin novi eko svijet. Duga, čestitamo!