FESTIVAL HRVATSKOGA JEZIKA

13. veljače 2019. naši su učenici sudjelovali na otvorenju izložbe Ovo je hrvatsko pismo u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Društva prijatelja glagoljice. Izložbu naših radova i radova ostalih glagoljaških skupina možete pogledati do 22. veljače na adresi Kaptol 29a.

Odlučili smo se već u četvrtak 14. veljače i u petak 15. veljače obratiti našim učenicima i to ČITANJEM NAGLAS. Učenici od prvog do osmog razreda pod velikim su odmorima na razglasu čitali odabrane priče i pjesme. Time smo pokazali da volimo čitati i da je čitanje važno, a školski razglas nam je pomogao da svi u školi čujemo čitane tekstove. Čitanje naglas otvorila je Nika Livančić, učenica 3. c razreda, ovogodišnja pobjednica na Natjecanju u čitanju naglas za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju u organizaciji Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice. Za čitanje je izabrala ulomak iz knjige Zorana Pongrašića Tko se to tamo gura. Svojom je interpretacijom osvojila žiri koji ju je proglasio pobjednicom u mlađoj kategoriji, za učenike od 3. do 5. razreda osnovne škole.

A evo i ostalih učenika koji su, poštujući vrednote govorenoga jezika, sudjelovali u ovoj aktivnosti:

1.a – Iman Karamehmedović čitala je Pjesan od proljeća Luke Paljetka

1.b – Petra Kapura čitala je pjesmu E, baš hoću J.Čunčić Bandov

1.c – Una Kosanović čitala je pjesmu Zaljubljeno sunce Vere Zemunić

1.d – Patricija Kuna čitala je pjesmu Miš zvani Šiš

2. a – Lea Leko također je čitala pjesmu Zaljubljeno sunce Vere Zemunić

2. b – Luka Augustinović je čitao pjesmu Ah, ta ljubav Ludwiga Bauera

2. c – Alana Globan čitala je pjesmu Ah, ta ljubav Tita Bilopavlovića

2.d – Ema Glavinić čitala je pjesmu Vrijeme Tita Bilopavlovića

3.a – Klara Bilušić čitala je pjesmu Domovino naša mila Zvjezdane Čagalj

3.b – Petra Galić pjesmu Osmijeh Božidara Prosenjaka

3.d – Dora Radoš pjesmu Dijete Zvonimira Baloga

4.a – Arian Karamazov čitao je pjesmu Čarape koju je napisala njegova prijateljica iz razreda Lana Crnogorac

4.a – Leo Ćatipović  pjesmu Duga Giannija Rodarija

4.c – Marija Jakić pjesmu Kad bi grad bio živ Mladena Kušeca

5.a – Enola Kolić Mravak pjesmu Ptići Tina Ujevića

5.b – Marija Alegra Š. pjesmu Ljubav do ušiju Luke Paljetka

5.c – Andrea Kardum priču Kakva je to ljubav bila Sunčane Škrinjarić

5.d – Niko Zlopaša Mužić pjesmu Ljubav do ušiju Luke Paljetka

6.a – Marta Musladin pjesmu Kad se voli u školi Tina Kolumbića

6.b – Ana Gagro Najsvjetliju pjesmu Josipa Prudeusa

6.c – Veronika Vanjak pjesmu Što je pjesma Tomislava Marjana Bilosnića

7.a – Tara Mandić Baladu iz predgrađa Dobriše Cesarića

7.b – Noa Klarić pjesmu Proljeće Josipa Pupačića

7.c – Goran Višnjić Opomenu Antuna Branka Šimića

8.a – Mare Brajević  ulomak iz romana Smogovci Hrvoja Hitreca

8.b – Alina Debogović pjesmu Jabuka Grigora Viteza

8. c – Stela Prša Kad bi me same pugledati štela Ivana Hanžeka

Učenicima se svidjelo čitati naglas pa pozivamo i ostale učenike koji žele pročitati neku pjesmu ili priču neka pod velikim odmorima dođu u učionicu Hrvatskoga jezika na drugome katu gdje ćemo ih rado ugostiti kao čitače.

21. 2. 2019. obilježit ćemo Međunarodni dan materinskoga jezika na satima Hrvatskoga jezika u predmetnoj nastavi čitajući književna djela o hrvatskome jeziku.

22. 2. 2019. obilježava se Dan hrvatske glagoljice. U petak će učenici koji pohađaju Glagoljašku stvaraonicu sa svojom voditeljicom Stankom Svetličić pokazati zainteresiranim učenicima kako i što se sve može stvoriti na temu glagoljice. U školskom hodniku pored kabineta logopedinje i pedagoginje učenici će moći zaigrati društvene igre na temu glagoljice tijekom velikih odmora, a poslijepodne od 18.00 do 19.00 možete doći sami ili s roditeljima, bakama i djedovima na radionicu izrade nakita od gume s motivima glagoljice. Radionica će se održati u učionici Hrvatskoga jezika na 2. katu. Molimo učenike da se prethodno najave svojim učiteljima/cama i razrednicama da žele doći radi pripreme materijala za rad. Radionicu će voditi Stanka Svetličić.

27. 2. 2019. učenici 7. a, 7.b i 7.c imat će čast upoznati spisateljicu Nadu Mihoković Kumrić koja će nas posjeti u našoj školi. Radi se o autorici romana Lastin rep koji je lektirno djelo. Spisateljica će boraviti u školi tijekom trećeg i četvrtoga sata kada će predstaviti svoj književni opus.

PUTUJUĆA KNJIŽNICA je aktivnost koju provodi knjižnjičarka Vesna Bobinski koja svaki utorak i četvrtak tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika ulazi u učionice naših boravkaša i čita im priče.

U skladu s našom godišnjom temom BONTON obilježit ćemo i 1. ožujka kada se obilježava Svjetski dan komplimenata. Svi učenici i učitelji koji žele javno izreći kompliment nekome moći će to učiniti tijekom odmora putem školskog razglasa. Ovaj je dan rezerviran za izražavanje zahvalnosti ljudima u našem okruženju koji nam nešto znače i koji su učinili nešto kvalitetno i dobro. Ništa ne potiče više, ne daje veću energiju, ne čini ljude sretnijima kao iskren kompliment i zahvalnost. Pohvalit ćemo druge – to nas ništa ne košta, a njima podiže samopoštovanje. Lijepe riječi izgovarat ćemo iskreno i s empatijom.

8.3. 2019. obilježava se 120-godišnjica rođenja Mate Lovraka. Tom prigodom učenici će na satima Hrvatskoga jezika i u produženom boravku upoznati lik i djelo velikog spisatelja za djecu i autora popularnih dječjih romana Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice.

9.3. 2019. obilježit ćemo rođendan Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Pozivamo sve učenike naše škole da do tada napišu priču ili pjesmu o hrvatskome jeziku i predaju ih svojim učiteljima/cama i učiteljima Hrvatskoga jezika. Najbolje uratke moći ćete pročitati na webu naše škole.

Najznačajniji događaj bit će 14. 3. kada će se održati VEČER HRVATSKOGA JEZIKA na koju pozivamo sve učenike, njihove roditelje, bake i djedove. VEČER HRVATSKOGA JEZIKA održat će se u osam učionica u kojima ćemo vam pripremiti razne kreativne aktivnosti kojima je cilj poticanje ljubavi za govorenjem, slušanjem, čitanjem i pisanjem na lijepom hrvatskome jeziku.

Sve potrebne informacije o događajima bit će dodatno objavljene.

Pridružite nam se tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika.

Stranice: 1 2