ŽIVJETI ZDRAVO U NAŠOJ ŠKOLI

Poštovani učenici i roditelji!

Izuzetno nam je zadovoljstvo obavijestiti vas da smo se pridružili provedbi aktivnosti Projekta „Živjeti zdravo“ sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda. Za provedbu aktivnosti odobrena su bespovratna sredstva, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2016.- 2022.  Korisnik bespovratnih sredstava je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu sa 21 županijskim zavodom za javno zdravstvo.

Aktivnosti projekta utemeljene su na Nacionalnom programu „Živjeti zdravo“ i usmjerene na poboljšanje zdravlja cijele populacije kroz implementaciju u lokalnoj zajednici informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem građana svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života: promicanju tjelesnog (pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, smanjenju prekomjerne tjelesne mase, prevenciji debljine), spolnog/reproduktivnog i mentalnog zdravlja te smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti. Provođenjem aktivnosti iz Projekta nastoji se dati doprinos smanjenju negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika, te stvoriti okruženja u kojima je svim osobama u Republici Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života.

Elementi provedbe temelje se na komponentama Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“.

  1. Zdravstveno obrazovanje
  2. Zdravlje i tjelesna aktivnost
  3. Zdravlje i prehrana
  4. Zdravlje i radno mjesto
  5. Zdravlje i okoliš

Mi smo se odazvali pozivu i uključili se u Projekt „Živjeti zdravo“  kroz element Zdravstveno obrazovanje. Uključivanje u projekt školu ni na koji način ne obvezuje, a nudi mogućnost za unaprjeđenjem prehrane i tjelesne aktivnosti učenika. Također, škola će dobiti edukativne materijale u kojima učenici mogu dobiti više informacija o načinima na koje mogu brinuti o vlastitom zdravlju.  

Na našim mrežnim stranicama možete se upoznati sa svim novostima koje će ovaj projekt donijeti, kao i školskim jelovnicima koji su sastavljeni prema preporuci stručnjaka i usklađeni s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama.

Pozivamo sve, učenike, roditelje i djelatnike škole da podržite sudjelovanje u ovome projektu. Učenici neka prihvate ove male izmjene jelovnika i tako redovito primjenjuju zdravu prehranu i sudjeluju u tjelesnoj aktivnosti, roditelji neka svojim primjerom djeluju na usvajanje zdravih navika djece da ona zdravo odrastaju, kao i cijelu zajednicu da zajedno omogućimo kvalitetniji i zdraviji život.