Školski medni dan

Školski medni dan obilježen je 7. prosinca 2018. u osnovnim školama na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijeljeni su paketići s medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med volumena 370 mL, edukativnom slikovnicom i letkom.

Na obilježavanju ‘mednog dana’ u zagrebačkoj Osnovnoj školi Kajzerica, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podsjetio je na nedavno predstavljenu nacionalnu staklenku, koja domaćim pčelarima pomaže u konkurenciji sa stranim medom na tržištu.

Ciljevi školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka su povećanje unosa meda u prehranu djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan jedna je od mjera iz Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, kojeg je Vlada donijela na sjednici 24. listopada, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri, ističu iz Ministarstva poljoprivrede dodajući da su prijavljene 843 osnovne škole i 36.307 učenika prvih razreda, a med su isporučila 190 pčelara koje su škole odabrale.

vijest prenesena s https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/na-skolskom-mednom-danu-prvasici-dobili-domaci-med-foto-20181207