Slikovnica moga zavičaja, grada i razreda

Slikovnica moga zavičaja, grada i razreda projekt je u kojemu sudjeluje 2.c razred.

Cilj jev projekta predstaviti svoj zavičaj, grad i školu kroz sliku i rečenicu. U projektu sudjeluje 10 škola. Svaka četiri tjedna slikovnica putuje poštom vršnjacima diljem domovine. Zadatak svake škole je pogledati slikovnicu, kroz nju upoznati mjesto u kojem je slikovnica bila te učenici sami trebaju ispuniti slikovnicu za svoj grad i školu. Zagreb, Kaštel Stari, Požega, Martijanec, Stari Grad, Rijeka, Fužine, Daruvar i Dubrovnik su domaćini naše slikovnice.

Projekt ima i svoju maskotu, medvjedića Tedija. Tedi sakuplja suvenire gradova kroz koje prolazi i aktivno sudjeluje u projektnim aktivnostima.

Budući da je Slikovnica u korelaciji s nastavnim predmetom Priroda i društvo, učiteljice su osmislile jednu aktivnost. Škole su si međusobno poslale male pakete u kojima su bili jesenski plodovi, voće, povrće i zimnica karakteristična za određeni dio zavičaja.

Veliko iznenađenje i sreća nastala je kada je učenicima 2.c razreda stigao paket s otoka Hvara. Na licima im se prepoznalo koliko im se sviđa ovakav način učenja. U učionici se širio miris ružmarina, sušenog origana, rogača, maslinovog ulja, ulja lavande i smilja. Učenici s kušali mandarine, ušećerene bademe, arancine, domaći hvarski medenjak. Na kruh su mazali domaće pekmeze od smokava i mandarina. Uskoro ćemo organizirati razrednu čajanku te ćemo hvarski limun obavezno staviti u čaj.

Projekt ide dalje. Slijedi nam videokonferencija, pripreme za advent te osmišljavanje novih aktivnosti.