UČENICI OŠ KAJZERICA NA 9.SABORU GLAGOLJAŠA „SLOVO ROGOVSKO“ U SV. FILIPU I JAKOVU

Učenici OŠ Kajzerica Tamara Čotra (7.c), Branimir Erdeljac (7.c) i Ivan Gajski (8.c) s učiteljicom hrvatskoga jezika Stankom Svetličić od 21. rujna 2018. do 23. rujna 2018. sudjelovali su na 9. Saboru glagoljaša „Slovo rogovsko“ u Sv.Filipu i Jakovu.

Učenici su se u petak poslijepodne smjestili u Turističkom naselju Croatia te prekrasno rujansko poslijepodne iskoristili za odlazak na plažu i kupanje. Uslijedio je kratak obilazak mjesta nakon čega su u staroj školi pogledali predstavu „Kod Lepanta, sunce moje“ posvećenu maestru Ljubi Stipišiću Delmati koju su izveli članovi Amaterskog kazališta Kutrata. Ljubo Stipišić Delmata, osim što je napisao tekst po kojem je navedena predstava nastala poznat je i kao jedan od začetnika Sabora glagoljaša. U glazbenom dijelu programa sudjelovala je ženska klapa „Kapric“ iz Zadra.

U subotu 23. rujna učenici su turističkim vlakićem stigli u Rogovo gdje su u crkvi sv. Roga prisustvovali glagoljaškom misnom slavlju koje je predvodio fra Izak Špralja. Glagoljaške napjeve otpjevali su pučki pivači Župe Gospe od Zdravlja iz Radovina i Župe Male Gospe iz Privlake. Po završetku mise učenici su s učiteljicom došli u novosagrađenu OŠ Sveti Filip i Jakov gdje su bile organizirane kreativne radionice. U radionici izrade straničnika u zlatu i srebru koju su vodile učiteljica Željka Diklan i Barbara Perica iz OŠ Zadarski otoci iz Zadra učenici su izradili straničnike koje su ponijeli svojim kućama za uspomenu. Nakon ručka u blagavaonici škole slušali su predavanje „Brojevi u glagoljici“ koje je pripremila prof. Ljubica Štambuk, a održala prof. Danijela Deković . U večernjim satima pogledali su još jednu, ovaj puta interaktivnu predstavu Amaterskog kazališta Kutrata. Predstava „Scensko uprizorenje filipjanskih bratovština iz 18.st. u četiri slike“ odvijala se na četiri prekrasne lokacije Sv. Filipa i Jakova. Učenici su prateći predstavu iz ulice u ulicu još jednom upoznali ovo prekrasno dalmatinsko mjesto.

U nedjelju je organiziran izlet u Biograd na Moru. Profesorica povijesti i zaljubljenica u glagoljicu i hrvatsku baštinu, Danijela Deković učenike je upoznala sa znamenitostima ovoga kraljevskoga grada.

S novim znanjima i idejama u kasnim su se večernjim satima učenici vratili svojim kućama.

ŠTO SMO NAUČILI?

Stanovnici Sv. Filipa i Jakova zovu se Filipjanci, a stanovnice Filipjanke.

Bratovštine su društveno-vjerske, odnosno staleško-stručne udruge vjernika. U srednjem vijeku bratovštine su se organizirale na staleškoj osnovi, a u novije im je doba zadaća promicanje posebnih pobožnosti. Iako su bratovštine najčešće okupljale pojedince slična ili istoga društvenog položaja, razlikuju se od cehova, koji su prije svega strukovne udruge. Osnovna je zadaća bratovština njegovanje pobožnosti, dobrotvornosti i socijalne zaštite članova (bratima).

BROJEVI U GLAGOLJICI – Glagoljica nema posebnih znakova za brojeve, već slova prema mjestu u azbuci imaju i brojevne vrijednosti. Da bi se naznačilo kada se slova upotrebljavaju kao brojevi:

  1. ispred i iza slova stavlja se točka, ili
  2. iznad slova stavlja se valovita crta (tilda).

 

Ljubo Stipišić – Delmata bio je hrvatski melograf, aranžer, skladatelj i dirigent. Bio je osnivač i voditelj brojnih klapa. Utemeljio je časopis Bašćinski glasi i glazbenu ediciju Leut. Osnivač je brojnih festivala i smotra dalmatinskih klapa.

U godini obilježavanja hrvatske kulturne baštine učenici su kroz ovo putovanje potvrdili koliko je važno voljeti svoju domovinu i čuvati svoj identitet, upoznali su svoje vršnjake i razmijenili znanja te se svojim kućama vratili bogatiji za još jedno životno iskustvo.

Više o ovoj vrijednoj manifestaciji možete pročitati na sljedećoj poveznici:

http://www.sv-filipjakov.hr/en/news/82/9-sabor-glagolja%C5%A1a-slovo-rogovsko-19-23-9-2018/2