Izvanučionička nastava 7. razreda

Učenici sedmih razreda, u pratnji svojih učitelja, u srijedu 30. svibnja 2018., tijekom izvanučioničke nastave posjetili su Sisak, Park prirode Lonjsko polje, selo Čigoč, selo Mužilovčica, selo Krapje te spomen područje Jasenovac.

  

Učenici su razgledali središnji dio Siska, arheološke ostatke nekadašnjeg antičkog grada te posjetili Tvrđavu Sisak. Tvrđava je izgrađena u svrhu obrane grada i sprečavanje prodiranja Osmanlija dalje u Hrvatsko Kraljevstvo. Trokutasta utvrda poznata je po veličanstvenoj pobjedi Hrvata nad Turcima 1593. godine, prvom velikom porazu do tada nepobjedive turske vojske u Europi. Danas je tvrđava obnovljena i predstavlja spomenik nulte kategorije. Nakon Siska, nastavili smo put prema Lonjskom polju, točnije selu Čigoć koje je 1994. proglašeno „Europskim selom roda“. Tijekom obilaska sela, razgledavanja etnološke zbirke na imanju obitelji Sučić, učenici su imali priliku naučiti mnogo toga o životu i navikama roda i ostalih životinjskih vrsta koje su specifične za ove krajeve. Nakon upoznavanja europskog sela roda, učenici su posjetili retenciju Lonjskog polja u selu Mužilovčica, gdje slobodno u prirodi borave autohtone vrste konja i turopoljskih svinja te
goveda.

  

Selo Krapje bila je sljedeća destinacija gdje su se učenici upoznali s tradicionalnom posavskom arhitekturom iz 18. i 19. stoljeća, a koja je do današnjih dana ostala vrlo očuvana. Na završetku putovanja, s obzirom da je ostalo dovoljno slobodnog vremena, učenici su posjetili spomen područje Jasenovac, koje je izgrađeno uz područje bivšeg koncentracijskog logora te posvećeno svim žrtvama koje su tu stradale tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon vrlo intenzivnog i sadržajima ispunjenoga dana, učenici su se oko 20 sati, u radosnom raspoloženju vratili u Zagreb.