Odličan nastup naše dramske skupine 8. razreda na “Theaterspiele” u HNK-u Varaždin

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 14. travnja održana je Smotra dramskih igra na njemačkom jeziku “Theaterspiele”.Odličnim se nastupom predstavila i naša dramska skupina 8. razreda.

Već 15 godina Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT”, uz Osnovnu školu Vidovec te Općinu Vidovec, organizira Smotru dramskih igara na njemačkom jeziku “Theaterspiele”. To je projekt koji je u 14 godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Općine Vidovec te brojnih medijskih pokrovitelja.

Cilj je promicanje njemačkog jezika, razvoj suradnje između osnovnih i srednjih škola te vrtića koji sudjeluju, i to ne samo na području Republike Hrvatske, nego i na međunarodnoj razini. Svakoj je dramskoj skupini omogućen nastup na njemačkom jeziku u jedinstvenom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te nije natjecateljskog karaktera.

Važno je istaknuti da su na Smotri sudjelovale dramske skupine  iz Austrije, Srbije, Slovenije, Rumunjske, Mađarske i, naravno, Republike Hrvatske. Ponosni smo što u našoj školi postoji izvrsna korelacija predmeta Hrvatskoga jezika i Njemačkoga jezika te je suradnjom učiteljica Lidije Flegar Jukić, učiteljice njemačkoga jezika i Andree Bosanac, učiteljice hrvatskoga jezika i voditeljice dramske skupine, nastala predstava Potrag za igrom  koju su naši mladi glumci odglumili na zavidnoj razini. U predstavi su sudjelovali: Martin Ujević, Josip Galić, Danijel Čuljak, Nikolina Abramović, Leonarda Marić i Sofija Tomas. Veliko hvala i učiteljici Danijeli Lokmer koja je pomogla u režijskom postupku te vodila dramske probe.

Osim promocije škole, rada dramske skupine i znanja njemačkoga jezika, učenici su osjetili doživljaj glume na pravim kazališnim daskama, stekli nova poznanstva i dobili motivaciju za nove dramske izazove.