Posjet 2. a Tvornici Cedevite – učenje na zabavan i zanimljiv način

Dana 27. ožujka 2018. učenici 2.a razrednog odjela posjetili su Tvornicu Cedevite u sklopu teme iz Prirode i društva – Zanimanja ljudi.

Djecu su na porti Cedevite d.o.o., u Planinskoj 15 u Zagrebu, dočekali predstavnica odjela Programi i Promocije kao i Cedevita Kids maskota (koja je izazvala veliko oduševljenje) te su ih oni uveli u zgradu proizvodnje Cedevite. Uz izraženu srdačnu dobrodošlicu, u odjelu Proizvodnje, grupu je preuzeo pratitelj i voditelj u daljnjem obilasku. Nakon oblačenja u zaštitne kute učenici su krenuli u pravu avanturu – obilazak odjela Proizvodnje te u pratnji učiteljica i osoblja Cedevite razgledali pogon i čuli brojne zanimljivosti o proizvodnji Cedevite. Jedna je od zanimljivosti bila da od 1. travnja do 1. listopada pogon radi u četiri smjene, sedam dana u tjednu zbog velike potražnje omiljenog napitka ljeti.
Učenici su saznali i da se stroj za proizvodnju Cedevite u jednokratnim vrećicama (za kafiće) niti jednom ne ugasi u tom periodu. Saznali su i da pogon dnevno proizvede 50 tona Cedevite što je otprilike približno količini vode u bazenu na Utrinama. U laboratoriju su čuli o postanku napitka Cedevita, vidjeli stara pakiranja i ambalažu napitka i saznali što sve još Tvornica proizvodi (čajeve, bombone…). Nakon odjela Proizvodnje djeca su krenula u odjel Istraživanja i razvoja Cedevite gdje ih je preuzeo pratitelj, djelatnik tog odjela. U odjelu Istraživanja i razvoja djeca su prošla kroz 3 dijela programa.
Prvi je dio programa bio edukativni i odvijao se oko stola – pratitelj je upoznao učenike s radom odjela, educirao ih o proizvodima Cedevite, sastavu (učenici su naučili kojih devet vitamina sadržava Cedevita Kids i zašto je Kalcij sastavni dio Cedevite za djecu), organolepticima….
Drugi je dio programa bio praktičnog karaktera – djeca su isprobavala i pogađala nove okuse Cedevitinih proizvoda (napitka, bombona) te promatrala bombone kroz mikroskop. Tijekom te aktivnosti djeca su bila fotografirana za uspomenu.
Treći je dio programa obuhvaćao popunjavanje anketnog upitnika s 5 kratkih pitanja i ponuđenim odgovorima (svaki točan odgovor nosio je 1 bod). Odgovore su djeca saznala kroz prethodnu edukaciju. Razred koji ukupno osvoji najviše bodova od svih posjetitelja – bit će gost na košarkaškoj utakmici kluba Cedevita.
Zatim su djeca dobila poklon paketić s proizvodima Cedevite i fotografirala se s pratiteljima, učiteljicama i Cedevita Kids maskotom.
Osim što su učenici proširili znanja o zanimanjima ljudi, saznali su i o novim zanimanjima te vidjeli proizvodnju omiljenog proizvoda uživo i tako učili u neposrednoj stvarnosti. Bili su oduševljeni dočekom, posjetom, viđenim i naučenim sadržajima i otišli su iz Tvornice s komentarom da im je ovo bila jedna od najboljih izvanučioničkih nastava do sada.