Trećaši posjetili Muzej grada Zagreba

Učenici trećih razrednih odjela su u pratnji svojih učiteljica posjetili Muzej grada Zagreba i sudjelovali u edukativnoj radionici pod nazivom „Kultura življenja prvih stanovnika Zagreba.“

    

Cilj je radionice učenike upoznati s najstarijom prošlošću grada Zagreba razvijajući njihovu likovnost i kreativnost. Poznato je da učenje pridonosi boljem usvajanju nastavnih sadržaja te cjelovitom intelektualnom razvoju djeteta (osjetilnom, emotivnom, društvenom i duhovnom). K tome, tako se učenike osposobljava za istraživanje, uz korištenje različitih komunikacijskih putova u percepciji muzejskih sadržaja.

     

Kreativna radionica „Kultura življenja prvih stanovnika Zagreba“ integrira sadržaje iz nastave Prirode i društva, Hrvatskog jezika i Likovne kulture što je učenicima bilo posebno zanimljivo i poticajno.

 

Kroz arheološke nalaze predstavljene unutar stalnoga postava muzeja, učenici su, pod stručnim vodstvom muzejskih pedagoga, upoznati s arheologijom kao dijelom povijesnih znanosti, njezinim metodama i kronologijom života na Gradecu, od prapovijesti, do utemeljenja biskupije (1094.) i Slobodnog i kraljevskog grada na brdu Grič (Zlatna bula, 1242.).

  

Kroz izložene eksponate predočena im je kultura stanovanja i življenja ondašnjih stanovnika staroga Zagreba. Učenici su s velikim zanimanjem pratili priče koje su im približile život i običaje stanovnika Zagreba od najranije prošlosti do danas te upoznali najraniju povijest rodnoga grada i život starih Zagrepčana.