Vukovarska priča naših osmaša

Naši su osmaši 6. i 7. veljače posjetili grad Vukovar te tako bili sudionicima projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“. Cilj je projekta učenike osmih razreda, kroz dvodnevne posjete Vukovaru, učiti o vrijednostima Domovinskoga rata i Bitke za Vukovar.

Posjet je uključivao održavanje predavanja o Domovinskom ratu u skladu s nastavnim programom predmeta Povijest za osme razrede, obilazak svih mjesta sjećanja vezanih za Domovinski rat, prenošenje poruke mira, prihvaćanje različitosti i suosjećanja kroz Školu mira. U sklopu dvodnevnog posjeta, osim obilaska memorijalnih lokaliteta – Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen-doma Ovčara, Masovne grobnice Ovčara, Kukuruznog puta – „Put spasa“, Mjesta sjećanja – Vukovarska bolnica ’91, MCDR-a Vukovar – bivše vojarne 204. VU brigade i Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru, učenici su posjetili i Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

Nakon dolaska u Vukovar učenici su prvo odslušali dva predavanja, a nakon ručka su u pratnji učiteljica i vodiča posjetili Dvorac Eltz te Muzej vučedolske kulture. Drugoga je dana, nakon doručka, uslijedio obilazak Vukovarske bolnice, Spomen-doma na Trpinjskoj cesti, Spomen-doma Ovčara, Masovne grobnice Ovčara te Memorijalnoga groblja branitelja gdje su učenici upalili svijeće u znak sjećanja na sve poginule i umrle u Domovinskome ratu, a nakon toga su obišli MCDR-a Vukovar – bivšu vojarnu 2014. VU brigade.

Nakon ručka učenici su posjetili Školu mira i odslušali predavanje o važnosti očuvanja mira. Nakon predavanja započeo je kviz o Domovinskome ratu u Vukovaru. Predstavnici, natjecatelji naše škole, bili su Karlo Pejić i Martin Ujević te su osvojili 3. mjesto. Naši su osmaši, kao i njihove učiteljice u pratnji, dostojanstveno i ponosno ispisali svoj posjet Vukovaru. Sve što su vidjeli, čuli i osjetili pospremili su u dva kutka koja im nitko ne može oduzeti – razum i osjećaje.