Arheolog – roditelj gost u razredu

U petak, 2. veljače, učenike 3. c razrednog odjela posjetio je zanimljiv gost. Gospodin Nikola Vukosavljević, tata našeg Gregora, po zanimanju je arheolog.

Održao je predavanje pod nazivom  Zagreb prije Zagreba koje je učenicima poslužilo kao uvod u razredni projekt Zagreb u srcu. Nakon upoznavanja s arheologijom  i područjima kojima se bavi ta znanost,  tata Nikola je na zanimljiv i zabavan način upoznao učenike s arheološkim nalazištima na području današnjeg Zagreba. Učenici su naučili da se u našoj blizini kriju nalazišta iz starijeg kamenog doba, a najviše ih ima iz doba Rimljana, čak 120 lokaliteta u okolici našega grada. Saznali smo da su najstariji stanovnici Zagreba bili neandertalci koji su živjeli prije 70 000 godina u špilji Vetrnici. A još su zanimljivije pretpostavke da su uz njih, u istoj špilji, obitavali nosorog i špiljski lav. Kako bi djeci približio pojam arheoloških nalazišta, tata Nikola svoje je predavanje potkrijepio zanimljivim fotografijama arheoloških lokaliteta. Posebnu su pozornost izazvale replike arheoloških ostataka nekih predmeta te replika lubanje neandertalca koju su učenici mogli i opipati.

    

Veliko hvala tati Nikoli. Zabavan i edukativani  Sat razrednika našim je učenicima otvorio jedan sasvim novi, zanimljivi svijet. Tko zna, možda baš netko od ovih klinaca iz 3. c jednog dana pronađe neko novo arheološko nalazište na području našega grada.