Učenici 6.c pogledali dječju operu Brundibár

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a u sklopu učenja o toleranciji, u ponedjeljak 29. siječnja 2018. godine učenici su 6.c razrednog odjela sa svojom razrednicom Stankom Svetličić pogledali hrvatsku praizvedbu dječje opere Brundibár.

Opera je izvedena u prekrasnom ambijentu Koncertne dvorane Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji u Zagrebu.  Režiju ovoga djela potpisuje Krešimir Dolenčić, dirigent je Michelangelo Galeati, a scenografiju su uredili studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Operu je izveo Dječji operni zbor uz pratnju Orkestra studenata viših godina Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Brundibár je dječja opera židovskog češkog skladatelja Hansa Krása s libretom Adolfa Hoffmeistera, koju su u originalu izvodila djeca Theresienstadta, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj. Ime dolazi iz češkog kolokvijalizma za bumbara. Ova bajkovita operna priča donosi sjećanje na djecu koja su iskusila nezamislive zločine i predstavlja primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida.

  

Ona predstavlja moć glazbe i umjetnosti koja se uzdiže nad neljudskim životnim situacijama. Učenicima se djelo svidjelo, a svoje su dojmove o uvažavanju drugačijih istaknuli na satu hrvatskoga jezika.