Škola u prirodi – priča naših trećaša

Učenici 3. razreda sa svojim su razrednicama i učiteljicama PB-a boravili od 9. do 13. listopada u Crikvenici, u odmaralištu Stoimena, realizirajući program Škola u prirodi . Stoimena je jedno od omiljenijih odredišta predškolaca i školaraca jer je čitav prostor hostelskog mediteranskog parka kvalitetno osmišljen. Vrijeme se može provoditi na terasama, šetnicama i različitim sportskim terenima. Hostel je smješten uz priobalnu šetnicu između Crikvenice i Selca.

Uz prostranu površinu  parka odmaralište ima i  vlastitu plažu dužine 150 metara, do koje se dolazi pothodnikom ispod prometnice. Osim što se nastava može provoditi u samom kompleksu Stoimene, iz Crikvenice je moguće organizirati i izlete u različita zanimljiva odredišta u blizini. Učenicima su najuzbudljiviji bili izleti na otok Krk turističkim brodićem.

Već je drugi dan boravka u Školi u prirodi trećašima protekao zanimljivo.  Turističkim su se brodićem vozili do Vrbnika na otoku Krku, a tijekom plovidbe su ih pratili galebovi u letu.  Živopisni je Vrbnik očarao učenike svojim brojnim znamenitostima, ali, ipak, najviše ih se dojmila najuža ulica na svijetu kroz koju su prošetali s velikom znatiželjom. Učenici su posjetili i spilju Biserujku koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uspon od pristaništa za brodove do spilje svi su uspješno svladali. Tjelesnih aktivnosti nije nedostajalo!

Uz otok Krk, učenici su posjetili i grad Rijeku, a taj je posjet organiziran u dva dijela – najprije su učenici posjetili svetište Majke Božje Trsatske, a potom Astronomski centar  Rijeka,  prvi i jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj. Program je u digitalnom planetariju i zvjezdarnici, s edukativnim filmom i  interaktivnom prezentacijom, bio poseban, dosad neviđeni doživljaj!

I Akvarij u centru Crikvenice s trideset bazena, koji podsjećaju na prirodna staništa i u kojima  obitava stotinu riba Jadrana i pedesetak primjeraka tropskih morskih riba, posebno je privukao pozornost trećaša.

Nakon svakog povratka s izleta u Stoimenu i ukusnog ručka na terasi odmarališta, učenici su imali nastavu u prirodi, sportske aktivnosti te su jedno poslijepodne proveli  u edukativnoj šetnji Poučnom stazom Stoimena uz stručno vodstvo gospodina Mladena koji je jedan od voditelja u hostelu.

Večeri su učenici provodili u mini disku koje su tematski osmišljavali zabavni animatori te je bilo puno pjesme i plesa do 22 sata.

Sedamdeset jedan učenik trećih razreda uživao je zajedno sa svojim učiteljicama u terenskoj nastavi, šetnjama Crikvenicom, izletima i sportsko-rekreativnim aktivnostima na otvorenome. Umjesto u školskim klupama, o biljnom i životinjskom svijetu priobalnog područja, učili su i istraživali u mediternskome parku i plaži, kroz igru, slikanje i pjevanje!