HAK i spilja Veternica

Dana 28. 9. 2017. 4.C i 4.D posjetili su HAK. Učenici su obišli prostorije gdje djelatnici HAK-a putem telefonske veze odgovaraju na pitanja ljudima koji su se zatekli na državnim cestama sa automobilom u kvaru. Najviše nas se dojmila prostorija za snimanje vijesti o stanju na cestama. Djelatnici HAK-a su nam pripremili i kratko predavanje o autosjedalicama i sigurnosti.
Put smo nastavili prema Medvednici. Kroz šumski put uz veseli žamor stigli smo do planinarskog doma Glavica. Kratki odmor i igra na svježem zraku. Slijedio je put prema spilji koji je bio sve strmiji i strmiji. Malen prostor ispred spilje začas se popunio. Vodič nam je podijelio kacige, a nestrpljenje je bilo na vrhuncu.

Spilja Veternica je posebna jer je poznato obitavalište šišmiša. Vodič je bio izuzetno tih što je i od nas zahtjevao. Uski prolazi redovito su vodili do nekih većih dvorana. Prva dvorana je jako akustična i do prije nekoliko godina tu su se održavali koncerti. Najzanimljivije je fosilno nalazište spiljskog medvjeda. Zvuk šišmiša i tmina spilje, njezini uski hodnici i prekrasne dvorane; predivno!
Nakon spilje slijedio je spust strmom stranom. Bezbroj strmih i blatnih stepenica uspješno savladanih. Bravo učenici 4.c i d. Umorni, ali zadovoljni vratili smo se pred školu.